Dzień Placka Ziemniaczanego

Któż nie lubi przysmaku z tartych kartofli zwanych plackami ziemniaczanymi! Okazuje się, że ta prosta potrawa ma swoich zwolenników na całym świecie.

Placki z tartych ziemniaków podają nasi wschodni sąsiedzi – Ukraińcy, Białorusini i Rosjanie. Chętnie sięgają po nie Austriacy, Niemcy, Węgrzy, czy mieszkańcy Luksemburga. W kuchni Szwajcarskiej znajdziemy Rosti – placki ziemniaczane tradycyjnie smażone z samych ziemniaków, bez jaj i mąki. Czesi jadają bramboraki, zwykle solo, ale co ważne doprawione czosnkiem i majerankiem.  Anglicy podają tattie fish, bo według nich wysmażone placki, wyglądają jak smażona ryba. Boxty, czyli irlandzkie placki, przyrządza się z tartych ziemniaków surowych i rozdrobnionych gotowanych, do ciasta dodaje się sodę i mąkę, a ich konsystencja, w przeciwieństwie do większości placków ziemniaczanych świata, jest gładka. Za sprawą Anglików placki ziemniaczane jada się nawet w Zimbabwe – czyli w byłej kolonii brytyjskiej. Latkes, z kolei, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, podawane na święto światła, czyli Hanukę. Tradycyjnie wyrabiane z ziemniaków, placki zakładają dodatek cebuli, czy marchwi.

Nic dziwnego, że danie to doczekało się swojego święta. W tym roku przypadło ono 13 listopada. Z tej okazji uczniowie klasy IV uczyli się robić placki po węgiersku na warsztatach kulinarnych.

placki1

placki2

placki3

placki4

placki5

placki6

placki8