jabłka1

Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie, mawiają Anglicy. Promując zdrowe nawyki żywieniowe, przyłączyliśmy się do obchodów Światowego Dnia Jabłka.

Dzięki hojności Pana Artura Mazurkiewicza, wszystkie dzieci otrzymały dziś pyszne jabłka z ekologicznego gospodarstwa rolnego „Jabłuszko” w Przybkowie.

Oto kilka ciekawostek na temat tego owocu:

jedna sztuka ma zaledwie około 70 kcal,
jedno jabłko pokrywa 12% zapotrzebowania na błonnik pokarmowy oraz 18% zapotrzebowania na witaminę C.
zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem,
skórka jabłka jest bogata w witaminyA i C, kwas foliowy, wapń , potas, żelazo i fosfor,
najpopularniejszy owoc w Polsce,
co czwarte jabłko w Europie pochodzi z Polski,
rocznie produkujemy prawie dwa i pół miliona tony jabłek,
na całym świecie istnieje blisko 8000 odmian jabłek.

jabłka2

jabłka4

jabłka5

jabłka6

jabłka7